Projekt: Mala škola keramike

Udruga osoba s invaliditetom «Prijatelj» Metković nizom svojih aktivnosti potiče socijalizaciju i rehabilitaciju osoba s invaliditetom, koje žive na području djelovanja Centra za socijalnu skrb Metković, tj. dvaju gradova (Metković i Opuzen) i četiri općine (Kula Norisnka, Pojezerje, Slivno i Zažablje) ujedno i područje djelovanja ove Udruge.

U proteklom periodu u Udruzi je osnovana radionica u kojoj članovi Udruge i volonteri iz Kluba prijatelja osoba s invaliditetom izrađuju suvenire s motivima iz doline Neretve. Suveniri se izrađuju od gline, drva, gipsa i voska, a slobodno možemo reći da su zavidne kvalitete.

Budući smo usvojili i unaprijedili izradu svijeća i suvenira od gipsa, odlučili smo proširiti asortiman suvenira te smo se opredijelili za glinu kao materijal za izradu suvenira. Kako nam je grad Metković donirao peć za pećenje gline imamo osnovu za ovaj projekt, odnosno dobar temelj za početak rada s glinom.

Svatko od nas  pa i osoba s invaliditetom je  kreativan, ali danas sve teže nalazimo načina za izraziti svoju kreativnost, osim ako ona nije usko povezana sa našim poslom. Međutim, postoje razdoblja u našem životu kada imamo veću potrebu za kreativnim izražavanjem, pa tu potrebu zadovoljavamo različitim hobijima. Ako ste naišli na zanimljiv hobi kojim bismo  se željeli baviti, ali nemamo dovoljno znanja i vještina, uvijek postoje razna učilišta, škole ili poduzeća koja nam mogu ponuditi tečaj na kojem ćete naučiti barem osnove o onoj kreativnoj djelatnosti koja će nas privući.Ili takav tečaj-školu možemo sami organizirati.

Rukovođeni naprijed navedenim u suradnji s Udrugom “Prospero” iz Gračaca odlučili smo pokrenuti „MALU ŠKOLU KERAMIKE”, a koju bi kroz niz teoretskih i praktičnih radionica u našem prostoru organizirali ove jeseni ponuditi bi čitav niz tečajeva koji bi naše članove, a i zainteresirane građane  naučili ne  samo osnove, već bi nastojali  naučiti i usmjeriti kako svoj hobi  pretvoriti u profesiju. Opredjelili  smo se za , keramiku odnosno glinu kao materijal od kojeg  možete izrađivati veliki broj ukrasnih i uporabnih predmeta. Kroz naše tečajeve keramike koji se dijele u četiri stupnja, možemo naše korisnike  naučiti gotovo sve postojeće tehnike.

Radonice  bi se održavale  u poslijepodnevnim / večernjim terminima kroz školsku godinu.

Tečaj keramike obuhvaća oblikovanje/modeliranje gline kako bismo dobili razne uporabne i neuporabne predmete: posudice, pepeljare, vaze, tanjure, lampe i mnoge druge predmete o oblike. U radu sa glinom postoje određena pravila kojih se treba pridržavati kako bismo izbjegli nepotrebna i neželjena pucanja ili iskrivljavanja u daljnjoj obradi (pri sušenju, prvom paljenju, glazurnom paljenju itd.). S obzirom da je keramika jedna od najstarijih ljudskih djelatnosti, kroz toliko stoljeća bilo je puno vremena da ljudi otkriju velik broj načina njene obrade i tehnika rada s glinom. Glina je osobito podatan, topao i široko primjenjiv materijal, pa vrlo brzo osvaja naklonost svih koji opsjećaju potrebu za kreativnim izražavanjem. Za rad sa glinom nije nužno biti talentiran kako bi se dobili vrlo dobri rezultati i osobito prihvatljivi proizvodi. Toplina i osebujnost materijala ističe se najjednostavnijim oblicima koje mogu izvesti čak i djeca, a naročito je pogodna za rad i rehabilitaciju osoba s invaliditetom.

Glina se često koristi u terapijske svrhe u raznim ustanovama kao što su Udruge osoba s invaliditetom, starački domovi, u radu s djecom sa potrebnim potrebama, ali i u školama i vrtićima. Rad s glinom povoljno utječe na psihu, jer ima umirujuće djelovanje, pa je idealna terapija protiv stresa koji je danas sve više prisutan. Rad s glinom osobito dobro razvija motoričke sposobnosti, pa se preporuča što češći rad djecom svih dobi i uzrasta.

Tečaj keramike zbog kompleksnosti materijala i širokog spektra tehnika i načina izrada zahtjeva tečaj razrađen u više stupnjeva. On se sastoji od četiri stupnja koje je preporučljivo polaziti od samog početka, dakle od početnog tečaja, pa redom dalje do Raku – tečaja na kraju. Na tečaju ćete usvojiti maksimalnu količinu tehnoloških podataka o načinu obrade gline, njezinom ponašanju u različitim uvjetima i svim poznatim načinima obrade i rada.

Okvirni plan izgleda ovako :

– modeliranje

– rad na lončarskom kolu,

– dekoriranje engobama, dekorativnim bojama, glazurama

– izrada matičnih modela i kalupa za lijevanje

Na početnom tečaju keramike učite osnove o glini i sve zakonitosti kojih se morate pridržavati kako biste imali što manje grešaka, škartova i lomova na predmetima koje ste izmodelirali. Cijelo vrijeme radite s glinom i u praksi iskušavate sve mogućnosti

Opći cilj

Postizanje većeg obuhvata zapošljavanja mlađih osoba s invaliditetom kod kojih postoji preostala radna sposobnost, kako bi se poboljšala integracija navedenih osoba u lokalnu sredinu.

Specifični ciljevi

–          osiguranje uvjeta za dostojanstveno, kvalitetno, sigurno i aktivno življenje, prilagođeno potrebama i sposobnostima svake pojedine osobe,

–          jačanje savjesti u lokalnoj zajednici  o odgovornosti za sve građane koji žive na njenom području,

–          otvaranje novih radnih mjesta i za radno sposobne osobe s invaliditetom.