Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Udruzi Prijatelj

Oko 11 sati u prostorijama Udruge Prijatelj, njezini članovi, zaposlenici, volonteri i gosti, domjenkom su obilježili današnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Povodom obilježavanja tog dana, između ostalih, posjetili su ih i zaposlenici Centra za socijalnu skrb koje je predsjednik Udruge Antiša Puljić proveo kroz nove i stare radne prostorije te im pokazao što se sve novo radi u Udruzi.

Kako osobe s invaliditetom žive u dolini Neretve porazgovarali smo s jednom od članica Udruge Prijatelj, Marinom Mustapić. Marina je studentica prava s dijagnozom patuljastog rasta s kojom je rođena.

– U Udruzi sam skoro četiri godine, administrativna sam djelatnica u socijalnoj zadruzi Prijateljica koja ima za cilj, nakon edukacije, za osobe s invaliditetom pronaći mjesto na tržištu rada. Svi mi se suočavamo s predrasudama, poteškoćama, nailazimo na raznorazne barijere. Društvo je tu ključna uloga koja pruža nama kartu za napredovanje. Niste ni svjesni što jedna osoba s invaliditetom može pružiti u radu ako joj se pruži mogućnost. Netko je dobar u pisanju, glazbi, izradi suvenira, samo nam treba pružiti priliku da se pokažemo u onome što nam ide. Udruga Prijatelj je svakoj osobi s invaliditetom pružila mogućnosti za rad, napredovanje, socijalizaciju, pa ovim putem pozivam sve naše sugrađane da dođu vidjeti što su te osobe u stanju napraviti, jer najlakše je stvoriti sliku, predrasudu na temelju nečijeg izgleda, naglasila je Mustapić.

U Udruzi je trenutno zaposleno oko 17 osoba s invaliditetom, koji svaki dan, ovisno o mogućnostima, provode sate izrađujući suvenire, obilježavajući posebne datume i slično. Na pitanje kakva je atmosfera među članovima, Marina odgovara: – Uvijek je zanimljivo, vlada smijeh i taj neki osjećaj koristi, jer konačni cilj udruge jest da osoba s invaliditetom može vidjeti da je nečemu doprinijela.

Marina-Mustapic

Osim druženja i radionica koje se organiziraju, iz Udruge žele napomenuti kako imaju novu terapijsku metodu koja bi mogla pomoći djeci i odraslima sa poteškoćama u koncetraciji i pažnji, govoru,  poremećajima u ponašanju, s Downovim sindromom, autizmom, migrenama i drugim dijagnozama.

Medunarodni-dan-osoba-s-invaliditetom-u-Udruzi-Prijatelj-7

– Neurofeedback je izravni trening mozga da bi valovi što produktivnije radili, treniramo određeno područje mozga zavisno o tome koje su poteškoće djeteta, – objasnila je Irena Obradović, neurofeedback i radni terapeut Udruge. Terapija traje od 30 – 40 minuta, a jedan ciklus se odnosi na 20 terapija koje se rade s članovima udruge, ali i izvan nje. Napredak kod djece koja primaju terapiju roditelji najčešće primjećuju u početku kod spavanja i emotivnih ispada, a nakon 20 terapija prvog ciklusa jako dobri rezultati se vide i u pažnji, koncetraciji te govoru, napominje Obradović. Na pitanje o predrasudama i strahu roditelja prema novoj metodi treninga mozga, kaže da su roditelji s našeg područja nepotrebno preplašeni, jer mozak se ne stimulira izravno, nego se prati djetetov EEG i nema trajnih nuspojava kod ove metode.

Preuzeto s metkovic-news.com

Medunarodni-dan-osoba-s-invaliditetom-u-Udruzi-Prijatelj Medunarodni-dan-osoba-s-invaliditetom-u-Udruzi-Prijatelj-12 Medunarodni-dan-osoba-s-invaliditetom-u-Udruzi-Prijatelj-10 Medunarodni-dan-osoba-s-invaliditetom-u-Udruzi-Prijatelj-2 Medunarodni-dan-osoba-s-invaliditetom-u-Udruzi-Prijatelj-3