Erste & Steiermärkische banka donirala Udruge

Povodom otvaranja nove poslovnice, Erste banka je donirala novac trima metkovskim udrugama kako bi na taj način olakšala i potpomogla njihov rad. Po pet tisuća kuna donirano je Udruzi Otac Ante Gabrić i Udruzi osoba s invaliditetom Prijatelj, a sa 10 tisuća kuna potpomognut je rad Udruge cerebralne i dječje paralize doline Neretve Leptirići. Kako Udruga prijatelj kroz akciju Neretvansko srce pomaže potrebite u dolini Neretve, tako je na Predsjedništvu donesena odluka se ova donacija upotrijebi za nabavku Neurofeedback aparata koji se koristi za pomoć kod autistične djece, a pomoću kojeg se stimulira rad mozga, dakle on ne liječi autizam već trenira mozak da osoba može jednostavnije i brže učiti. Isti se uređaj može koristiti i kod poremećaja pažnje, kao i kod hiperaktivnosti.

Tko može imati koristi od Neurofeedback-a?
Pojedinci bilo koje dobi mogu imati koristi od te metode.
Neurofeedback može pomoći riješiti razne probleme djetinjstva, uključujući mokrenje u krevet, noćne more, ADHD, poremećaj s napadajima i druge oblike ponašanja koje remete normalno ponašanje.
Neurofeedback može pomoći adolescentima koji se bore s anksioznosti i depresijom ili drogom i alkoholom.
Za odrasle, Neurofeedback može ublažiti emocionalne probleme, simptome kao što su migrena, glavobolja, PMS, PTSP, nesanica, umor, IBS, refluks, narkolepsije, cerebal paraliza, i druge.
Neurofeedback može pomoći svakome da održava dobru funkciju mozga bez obzira na dob. Nedavne studije pokazuju da kod autizma pomažu stimulaciju zrcalnih neurona.

Što je Neurofeedback?

Neurofeedback je vježbanje mozga. Kroz korištenje senzora mjerimo svoje aktivnosti mozga. Mi prikazazujemo informacije grafički u obliku video igre. Igranjem igre, mentalni pomaci prema idealnom i stabilnom stanju mozga su nagrađeni. U nekim aspektima, Neurofeedback je poput stavljanja mozak na stepenice-stepper za ostvarivanje kontinuirano određene regulatorne funkcije. To se odnosi na široku paletu funkcionalnih deficita. To je postupan proces učenja. Obično 20 do 40 sjednice su potrebni kako bi vidjeli poboljšanja, međutim, u nekim slučajevima rezultati su ranije viđeni. Neurofeedback je također prozvan EEG biofeedback.

Kako EEG Neurofeedback može pomoći mozgu?

Neurofeedback pomaže mozgu da se samo-regulira. Samoregulacija je potrebno za optimalno funkcioniranje mozga. Samoregulacija trening poboljšava funkciju središnjeg živčanog sustava i na taj način poboljšava mentalne performanse, emocionalne kontrole i fiziološke stabilnosti. Cilj s neurofeedback-om je bioelektrično funkcioniranje mozga, koje je drugačije i važniji problem od kemijske neravnoteže. Po otkrivanju moždanih valova ide “off track” kroz upotrebu EEG, možemo trenirati mozak natrag prema većoj stabilnosti, te poboljšati moždane funkcije. Mi smo na taj način pomogli u mozgu ponovno samo reguliraciju.

Kako se Neurofeedback radi?

Pasivni senzori su priključeni na EEG vlasište s pastom. To je bezbolna metodakojai ne uključuju primjenu bilo koje struje ili napona do mozga, tako da je potpuno ne-invazivna.
Računalo obrađuje vaše moždane valove i obrađuje određene informacije. rotok vaše moždanih valova je u obliku video igre. Video igra se igra koristeći samo vaše moždane valove. (Svatko može to učiniti.) Senzor lokacije na vlasište su jedinstvene za svakog pojedinca.

Ima li bilo znanstvenih dokaza da Neurofeedback je djelotvoran?

Kliničari i istraživači su imali više od dvadeset godina iskustva koristeći Neurofeedback. To je akademski i znanstveno studirano i pozitivni rezultati su objavljeni u brojnim časopisima. Tu je i značajano istraživanja o prednosti u liječenju ADHD-a. U novije vrijeme, znanstvenici istražuje uporabu Neurofeedback za Autizam spektar poremećaja zbog obećavajućih rezultata.