Projekt ‘Prijatelji otkrivaju kako je nastao naš grad’ krenuo sa svojim aktivnostima

Projekt u partnerstvu OŠ Stjepana Radića, Gimnazije Metković i Udruge osoba s invaliditetom ‘Prijatelj’ Metković pod nazivom ‘Prijatelji otkrivaju kako je nastao naš grad’ je uvelike krenuo sa svojim aktivnostima. Projekt je putem otvorenog javnog natječaja dobio financijsku potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Naš projekt je koncipiran kao rad u partnerstvu. Na njemu rade učenici, odgojno obrazovni djelatnici Gimnazije Metković i OŠ Stjepan Radić, djelatnici  članovi  Udruge Prijatelj. Tema je nastajanje grada, a zadatak nam je istražiti nastajanje našega grada na nekoliko razina: povijesnog gledišta, aspekta fizike, sporta, umjetnosti, kazališta, a sve ćemo to obavljati putem dogovorenih i dobro pripremljenih radionica. Djelatnosti projekta su istraživanja, izložbe s opisima, sportske djelatnosti, radionice izrade predmeta iz različitih povijesnih razdoblja, radionice iz fizike, kazališna predstava, a gotovi proizvodi  će biti snimljeni i objavljivani na eTwinning stranicama, web- stranicama škola, facebook-u i PASCH- stranicama Goethe Instituta, te će imati priliku sudjelovati na raznim  natjecanjima. Razvoj osnovnih i transvezalnih vještina (poduzetništvo, digitalne i motoričke vještine, višejezičnost).

Dakle u ovom projektu ćemo istraživati povijest Metkovića u svom funkcionalnom smislu, dakle koje su predmete ljudi u pojedinom dobu proizvodili i koristili za potrebe svakodnevnoga života ili u neke druge namjene. Povijesne činjenice proučavat ćemo s više aspekata s povijesno kulturološkog aspekta, s aspekta fizike i s aspekta modeliranja. Sama provedba aktivnosti temelji se na aktivnom sudjelovanju učenika Gimnazije i osnovne škole koji se pojavljuju i kao korisnici, kao provoditelji i kao pomagači –asistenti učenicima s teškoćama u razvoju i mladima s invaliditetom. Ovakvim načinom senzibiliziramo učenika bez teškoća na učenike s teškoćama i razbijamo eventualne predrasude, a učenicima s teškoćama omogućujemo lakše uključivanje u svakodnevnicu.