02. TRAVNJA SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU

Udruga osoba s invaliditetom ,, PRIJATELJ '' Metković, Vas poziva na obilježavanje Svjetskog dana Autizma 02. travnja u 11 : 30 na Trgu Kralja Tomislava, gdje će uz prisutstvo djece, roditelja i ostalih uzvanika pustiti 100 plavih balona koji simboliziraju ovaj rastući poremećaj, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

Glavna skupština UN-a odabrala je 02. travnja kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu, čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života. Ove se godine Dan svjesnosti o autizmu obilježava pod motom AUTIZAM TREBA-SUSTAVNO RIJEŠENJE.
Stotinjak plavih balona s natpisom AUTIZAM 8000, pet minuta prije podneva ispunit će nebo iznad Trga Kralja Tomislava u Metkoviću, ali i diljem Hrvatske. Baloni simboliziraju toliki broj registriranih osoba pogođenih autizmom u Hrvatskoj. Na taj način želi se naglasiti nedovoljna informiranost javnosti o ovom rastućem poremećaju.

• Otprilike 67 milijuna ljudi danas u svijetu ima autizam
• Dječaci su 4 puta češće pogođeni od djevojčica
• Zasad nema poznatog uzroka niti lijeka za izlječenje, ali rana dijagnoza i intervencija na svim poljima mogu znatno poboljšati kvalitetu života
• Simptomi mogu varirati od blažih do težih; najčešće se dijagnosticira oko 3 godine, ali sumnja se može postaviti i ranije ( s 18 mjeseci )
• Sumnja se može postaviti kad nema osmijeha i iskazivanja ostalih toplih osjećaja nakon 6 mjeseci, kad nema „brbljanja“ do godine dana, kad nema gesti niti pokazivanja prstima, te mahanja do godine dana, kad nema riječi do 16 mjeseci, kad nema jednostavnih rečenica sa značenjem (bez imitacije i ponavljanja) do dvije godine, ako se ne odaziva na ime do 10 mjeseci, prisutnost nekih senzoričkih poteškoća (npr. strah od glasnih zvukova, gledanje u svjetlo, dijete ne voli dodirivanje ili traži jaki dodir), gubitak socijalnih vještina i govora u bilo kojoj dobi
• Nova istraživanja pokazuju da kad roditelji posumnjaju da nešto nije u redu s njihovim djetetom, obično su u pravu.

Predviđen je i okrugli stol u hrvatskom Saboru na kojem će se razgovarati o tome što je potrebno učiniti kako bi roditeljima omogućili učinkovitije rješavanje svakodnevne problematike, a osobama s autizmom osigurali dostojanstven život.

Istaknuti su i zahtjevi Udruga za pomoć osobama s autizmom na nacionalnoj razini. To su, među ostalim : nacionalna strategija za osobe s autizmom, referalni centar za autizam u Zagrebu koji se mora izgraditi, 4 dijagnostička centra u 4 veća grada – Zagreb, Rijeka, Split, Osijek, ranu intervenciju i savjetodavnu podršku roditeljima sustavno riješenu, vrtićku skrb u lokalnim sredinama i specijaliziranu integracijsku, obrazovnu skrb.

Posebno apostrofirano je potreba skrbi o odraslim osobama s autizmom ne samo u već spomenuta 4 grada već i diljem Hrvatske u drugim kućama koje moraju imati specijalizirane odjele za autizam i primjeren nivo podrške ovisno o stanju i potrebama odraslih osoba. Dakle radi se o potrebi osnivanja stambenih zajednica za odrasle.