UOSI “Prijatelj” potpisala 2 Ugovora o pružanju osobne asistencije u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

U Hotelu The Westin u Zagrebu 3. prosinca 2018. svečano je obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom te održana dodjela ugovora u okviru Poziva za provedbu trogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj (za razdoblje od 2019. do 2021. godine) i Poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza 2“. Ovom prigodom predstavnicima udruga uručeni su ugovori o pružanju usluge asistencije, usluge tumača znakovnog jezika i usluge videćeg pratitelja osobama s invaliditetom koji se financiraju iz sredstava prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna te pružanju usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda. Svečanosti obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i dodjeli ugovora prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske g. Andrej Plenković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Nada Murganić, ministar rada i mirovinskoga sustava, g. Marko Pavić, ministar zdravstva, g. Milan Kujundžić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, g. Ante Lončar, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, gđa Anka Slonjšak, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, g. Zorislav Bobuš, predsjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom, gđa Marija Pletikosa, članovi Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom te državni tajnici i pomoćnici resornih ministarstava.

Ugovori o dodjeli sredstava uručeni su za 132 udruge koje su uspješno završile proces dodjele sredstava u okviru „Poziva za provedbu trogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj (za razdoblje od 2019. do 2021. godine)“ te 25 udruga koje su uspješno završile proces dodjele sredstava u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza 2“ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda i to za pružanje usluge osobne asistencije.

Ugovore su predstavnicima udruga uručili ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Nada Murganić, ministar rada i mirovinskoga sustava, g. Marko Pavić, ministar zdravstva, g. Milan Kujundžić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, g. Ante Lončar. Svečanost su svojom priredbom razveselili i korisnici Centra za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ Split.

Po navedenim Pozivima Udruga osoba s invaliditetom „Prijatelj“ Metković potpisala je 2 Ugovora o pružanju osobne asistencije, i to Ugovore za program „Osobni asistent“ na nacionalnoj razini za 13 asistenata tj. korisnika, te Ugovor za projekt na europskoj razini „Osobnom asistencijom do socijalne uključenosti“ za 22 osobna asistenta tj. korisnika. Partner na ESF projektu osobne asistencije UOSI „Prijatelj“ Metković je Humanitarna udruga Majka Terezija iz Gračaca.

Preuzeto: www.mdomsp.gov.hr